Błyskawiczny deser w szklance. Sernik na zimno z dwóch składników

Dodano:
Sernik na zimno Źródło: Shutterstock / New Africa
Ten sernik na zimno smakuje rewelacyjnie, a jest prosty i szybki do zrobienia. Deser w szklance z dwóch składników idealnie sprawdzi się w cieplejsze dni.

Desery w szklance to prosty sposób na podanie słodkości – porcje deseru są w szklankach lub pucharkach. Dokładnie w taki sposób najlepiej zrobić ten banalnie prosty sernik na zimno. Możesz wykorzystać tu szklanki, pucharki do deserów, niewielkie miseczki albo nawet słoiki.

Jak zrobić sernik na zimno w szklance?

Nie ma prostszego przepisu na sernik na zimno z serka homogenizowanego. Wystarczą dwa składniki i odrobina cierpliwości w oczekiwaniu aż deser stężeje. Oczywiście możesz wykorzystać galaretki o innym, ulubionym smaku.

Przepis: Sernik na zimno w szklance

Wystarczą tylko dwa składniki.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 1 serek waniliowy homogenizowany (200 g)
  • 1 opakowanie galaretki malinowej

Sposób przygotowania

  1. Robienie deseruGalaretkę rozpuść w połowie wody podanej na opakowaniu. Przestudź i wymieszaj z zimnym serkiem (najlepiej użyć trzepaczki). Przelej do szklanek lub pucharków i odstaw do lodówki do stężenia.

Rada: część galaretki (2-3 łyżki) możesz zostawić i kiedy część z serkiem stężeje, wylać ją na wierzch deseru i odstawić do stężenia, wówczas deser będzie miał dodatkową kolorową warstwę z galaretki.

Podstawowy przepis na sernik na zimno z serka homogenizowanego możesz modyfikować i urozmaicać na wiele sposobów. Jednym z nich jest dodanie całych lub zmiksowanych owoców. Szczególnie polecamy ten drugi sposób. Przykładowo: do sernika z naszego przepisu dorzuć garść malin, zmiksuj wszystko i dopiero przelej do szklanek czy pucharków.

Na dno pucharków można także włożyć biszkopty. Wtedy jednak poczekaj z przełożeniem masy z serka, aż zacznie już nieco tężeć, aby biszkopty nie były całkiem rozmoczone.

Tego typu serniki na zimno zawsze warto udekorować świeżymi, sezonowymi owocami. Idealnie sprawdzą się tu truskawki, maliny czy borówki. Taki deser możesz również przed podaniem udekorować bitą śmietaną.

Sernik z serka homogenizowanego możesz również zrobić w większej foremce i kroić jak tradycyjne ciasto. Możesz zrobić go wówczas, wykładając spód foremki biszkoptami, a na wierzch wylewając warstwę samej galaretki. Na warstwie z serka możesz ułożyć świeże owoce i proste, ale jednocześnie pyszne i efektowne ciasto gotowe.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...